Savuttoman tupakan käyttö on yleistynyt Suomessa kymmenen viime
vuoden aikana nuuskankäytön suosion lisääntyessä nuorten keskuudessa.
Nuuskankäytön vaikutukset terveyteen näkyvät eniten paikallisesti
suussa, missä nuuska aiheuttaa mm. ienvaurioita ja limakalvon vaaleita
sarveistumismuutoksia. Nuuskan sisältämät karsinogeeniset aineet,
kuten tupakan spesifiset nitrosamiinit, ovat aiheuttaneet huolta
sen syöpävaarallisuudesta. Uusimpien epidemiologisten tutkimusten
valossa pohjoismaiseen nuuskaan liittyvä suusyöpäriski on pieni.
Nuuskan sisältämä nikotiini ja muut haitalliset aineet vaikuttavat
myös koko elimistöön niiden imeytyessä suun limakalvolta ja maha-suoli-kanavan
alueelta. Nuuskan haittavaikutusten toteamisessa ja sen käyttöä
ehkäisevässä työssä on suun terveydenhuollolla tärkeä osuus, varsinkin
kun nuuskankäytön haittavaikutukset korostuvat suun alueella.
Nuuskankäytön yleisyys
Ajankohtaisia tutkimuksia, jotka kuvastaisivat
nuuskatavan yleisyyttä koko väestöpohjaa katta-
vassa otoksessa, ei Suomessa ole tehty. Tiedetään, että
nuuskankäyttö oli aiemmin yleistä maaseudulla vanhempien
miesten keskuudessa, ja nykyisin se on muuttunut nimenomaan nuorten
miesten tavaksi (66).
Koko maan kattavassa nuorten terveystapatutkimuksessa on todettu,
että nuuskaa kokeilleiden ja nuuskaa käyttävien osuus
14—18-vuotiaista on tasaisesti lisääntynyt vuodesta
1993 (74). Vuonna 1999 18-vuotiaista pojista 45 % oli kokeillut
nuuskaa. Nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin
käyttävien prosenttiosuus samana vuonna oli 18-vuotiailla
pojilla 11 % ja 16-vuotiailla pojilla jopa 12 % (kuva 1)(74). Tytöistä
alle 1 % käyttää nuuskaa (64). Turussa tehdyssä
kyselytutkimuksessa vuonna 1995 todettiin jopa 19 %:n lukiolaispojista
käyttävän nuuskaa (63). Heistä lähes puolet
käytti nuuskaa päivittäin (64). Nuuskankäyttäjien
suuri osuus Turussa tehdyssä tutkimuksessa voi selittyä
käytön yleisyyden suurilla maantieteellisillä eroilla.
Nuuskankäyttö on ollut yleisempää rannikkoseudulla,
Lapissa ja maan itäisimmissä osissa (50, 73).
Nuuskankäyttö on Euroopassa harvinaista, Pohjoismaita
lukuunottamatta. Pohjois-Amerikassa savuttoman tupakan käyttö
on yleistä. Niillä alueilla, joissa nuuskaa käytetään,
sen suosio on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa nuuskan käytön yleisyys kolminkertaistui
vuosien 1976—82 välillä (37). Ruotsissa, missä
on yli 900 000 nuuskankäyttäjää, se on ollut
jo pidempään vakiintunut osa maan tupakkakulttuuria (12).
Vuosien 1970 ja 1992 välillä nuuskan kulutus lisääntyi
Ruotsissa 92 %:lla (4). Ruotsissa nuuskaa käytetään
henkilöä kohden eniten maailmassa (4). Miehistä jopa
yli 20 % käyttää nuuskaa (12, 65). Ruotsin tupakkateollisuus
on maailman johtavia nuuskanvalmistajia.
Nuuskankäytön suosion lisääntymistä selittävät
valmistajien mainonnalla luomat mielikuvat nuuskaamisen urheilullisuudesta
ja miehekkyydestä. Urheilijat käyttävätkin nuuskaa
keskimäärin yleisemmin kuin muu väestö (51).
Turun kyselytutkimuksessa todettiin urheilulukiossa nuuskankäytön
olevan yleistä ja tupakoinnin selvästi vähäisempää
kuin muissa tutkituissa kouluissa (64). Nuuskaamisen suosio johtuu
osaksi myös tupakoinnin rajoittamisesta yleisillä paikoilla
(mm. työpaikoilla ja ravintoloissa), joissa nuuskaa voidaan
käyttää vähemmän näkyvänä
nikotiinin lähteenä. On todettu, että tupakointiin
suhtaudutaan merkittävästi kielteisemmin kuin nuuskaamiseen
(66). Käyttäytymistutkimusten mukaan nuuskaa käytetään
tavallisimmin lounaan jälkeen, autoa ajettaessa sekä televisiota
katsottaessa (36).
|
Kuva 1. Päivittäin tai silloin tällöin
nuuskaa käyttävien osuus 12-18 vuotiaista pojista.
(Lähde: Rimpelä ym.1999)
|
|
|
Kuva 2. Nuuskavalmisteita on saatavana kosteana irtojauheena
tai käyttövalmiisiin annospusseihin pakattuna. Irtonuuska
asetetaan labiaalisulkukseen esim. kertakäyttöruiskulla,
jonka kärki on leikattu pois
|
Nuuskankäyttötapa
Savuttomalla tupakalla tarkoitetaan sekä purutupakkaa että
nuuskaa. Nuuskaa käytetään kahdessa muodossa; joko
kosteana pienenä nokareena suuhun annosteltavana tupakkajauheena
tai kuivana, nenän sisään vedettävänä
jauheena. Suomessa käytetään melkein pelkästään
kosteaa suunuuskaa. Kosteaa suunuuskaa on kahdessa muodossa: irtonuuskana
tai annoksiin pakattuna (kuva 2). Irtonuuska on Suomessa suosituin
nuuskan käyttömuoto (63). Kosteaa irtojauhetta annostellaan
1—3 grammaa sormin, kärjestä poikkileikatun kertakäyttöruiskun
tai erityisen annostelijan avulla huulipoimuun. Annospakkaukset
ovat pientä teepussia muistuttavia, selluloosakuidusta valmistettuja
pakkauksia, jotka kukin sisältävät yhden gramman
nuuskajauhetta. Harsokuitu estää tupakkajauheen leviämistä
suuhun. Vuonna 1980 markkinoille tuli myös miniannosnuuska,
jonka annoksessa on nuuskaa vain 0,3—0,5 g. Se on nuuskan valmistajien
mukaan suunnattu erityisesti tupakoitsijoille (85). Tosin pieni
koko ja värikäs pakkaus voi houkutella nuoria kokeilijoita
(102).
Suomessa ja myös Ruotsissa nuuskaa käytetään
useimmiten juuri ylähuulen alla, kun taas muualla maailmassa
nuuskaa pidetään yleisemmin alaleuan huulipoimussa. Nuuskan
käyttötiheys eri henkilöillä vaihtelee suuresti
satunnaisesta jopa jatkuvaan ympärivuorokautiseen käyttöön.
Säännöllisesti nuuskaa käyttävällä
on nuuskaa suussaan 11—14 tuntia vuorokaudesta (4). Tämä
merkitsee, että keskivertonuuskaaja käyttää
noin 15—19 g nuuskaa vuorokaudessa, sillä annosta pidetään,
tottumuksista riippuen, suussa keskimäärin puolesta tunnista
tuntiin.
Nuuskan myynti on kielletty
Suomessa nuuskan myynti kiellettiin tupakoinnin vähentämiseen
tähtäävän lain uudistuksen myötä 1.3.1995
(53). Lakia on tarkennettu 1.3.2000 voimaan tulleessa laissa, joka
kieltää suussa käytettävän tupakan maahantuonnin,
myynnin tai luovuttamisen elinkeinotoiminnassa (54). Nuuskan myyntikielto
perustui EU:n direktiiviin (21), joka vuorostaan oli Maailman terveysjärjestön
(WHO:n) suosituksen mukainen (102). WHO:n kaksiosaisessa ohjeessa
suositeltiin kaikkien savuttomien tupakkatuotteiden maahantuonnin
ja myynnin kieltämistä maissa, joissa ei ollut vakiintuneita
käyttäjiä. Sen sijaan maissa, joissa jo ennestään
oli savuttoman tupakan käyttäjiä, oli lisättävä
tupakkatuotteiden verotusta, kiellettävä myynti alaikäisille,
rajoitettava mainontaa ja lisättävä tuotteisiin varoitustekstit
terveyshaitoista (102). Lisäksi oli lisättävä
tupakkatuotteiden haitallisista terveysvaikutuksista kertovaa valistusta.
Nuuskankäyttö on Euroopassa vähäistä, ja
nuuskan käytön yleisyyttä koskevat tutkimukset myyntikieltoa
edeltävältä ajalta osoittivat nuorten käyttölukujen
olevan myös Suomessa hyvin pieniä (73). Tosin poikkeaviakin
tuloksia Suomesta oli: esimerkiksi vuonna 1985 tehdyssä tutkimuksessa
Uudenmaan prikaatissa 11 %:n alokkaista todettiin käyttävän
nuuskaa (50).
Nuuskan myyntikielto ei ole tehonnut Suomessa niin kuin toivottiin,
sillä nuuskankäyttö on selvästi lisääntynyt
viime vuosina. Puoli vuotta nuuskan myyntikiellon voimaantulosta
todettiin, että 76 % lukiolaisnuuskaajista käytti nuuskaa
yhtä paljon kuin ennen kieltoa (63). Osa (12 %) niistä,
jotka olivat nuuskankäyttäjiä ennen myyntikieltoa,
on ryhtynyt tupakoitsijoiksi (63). Nuuskaajat hankkivat nuuskansa
ruotsinlaivoilta ja Ruotsista, jossa sen myynti on sallittu poikkeusluvalla.
Laiton myynti tuntuu Suomessa olevan yleistä, ja nuuskan myynnistä
onkin annettu sakkorangaistuksia, ainakin Turussa. Nuuskan myyntikieltoa
käsiteltiin uudelleen EU:n ympäristövaliokunnassa keväällä 2000,
ja parlamentti hyväksyi kesäkuussa ehdotuksen nuuskan myyntikiellon
jatkamisesta uudeksi direktiiviksi (71). Saman direktiiviehdotuksen
mukaan nuuskapakkausten varoitusteksti “aiheuttaa syöpää” korvataan
tekstillä “Tämä tuote voi varantaa terveytesi”.
Nuuskan koostumus
Nuuska valmistetaan savu-, ilma- tai aurinkokuivatuista tupakkakasvin
lehdistä ja varsiosista jauhetusta massasta (18) (kuva 3).
Samaan valmisteeseen lisätään useita tupakkalajeja
(10—15) (84), joita tuodaan yleisimmin USA:sta, Brasiliasta,
Afrikasta sekä Intiasta (85). Paitsi tupakkaa nuuska sisältää
myös aineita, joita joutuu tupakkakasviin sen viljelyn aikana
tai muodostuu valmistuksen aikana (1).
Tupakkamassaan lisätään vettä (40—60 %),
suoloja (NaCl, NaCO3) säilöntä- ja makuaineiksi sekä
kosteutta säilyttäviä aineita (mm. glyserolia ja
propyleeniglykolia) (85). Osaan valmisteista lisätään
myös muita makuaineita, kuten lakritsia, sitruunaöljyä,
ruusuöljyä tai laventelia.
Tarkat tiedot nuuskan kemiallisesta koostumuksesta ovat valmistussalaisuuksia.
Nuuska sisältää ainakin 2 500 eri kemikaalia (18),
jotka ovat suurimmaksi osaksi peräisin itse tupakkakasvista.
Paitsi toksisia ja ärsyttäviä aineita tupakka sisältää
myös karsinogeenejä. Tupakkamassassa on alkaloideja, terpeenejä,
fytosterolia, polyfenoleja, karboksyylihappoa, alkaaneja, aromaattisia
hiilivetyjä, nitraatteja, metalliyhdisteitä ja kasvitorjunta-aineita
(48, 103).
|
Kuva 3. Nuuska valmistetaan useista Solanaceae kasviheimoon
kuulumista Nicotiana-lajeista. Tupakanvalmistuksessa tärkeimmät
lajit ovat N. tabacum ja N. Rustica. Kuvassa kaksi pientä
koristetupakkatainta.
|
Nuuskan nikotiini
Nikotiini on nuuskan riippuvuutta aiheuttava tekijä, jolla
on psykofarmakologisia vaikutuksia (hyvänolon tunne, rentoutuminen,
pelokkuuden väheneminen). Sen pahimmat terveydelliset haittavaikutukset
ovat sydän- ja verisuonisairauksien etenemisen nopeutuminen
sekä paheneminen, joihin se vaikuttaa mm. hemodynamiikan ja
lipidiaineenvaihdunnan kautta (11).
Useimmat nuuskavalmisteet sisältävät 1 % nikotiinia,
joka on peräisin itse tupakkakasvista. Nuuskankäyttäjällä
nikotiini imeytyy hieman hitaammin kuin tupakoitsijalla, mutta veren
nikotiinipitoisuus pysyy koholla kauemmin kuin tupakoitsijalla (10).Tämä
johtuu nikotiinin vähittäin tapahtuvasta vapautumisesta
suun limakalvon kudoksista sekä niellyn nikotiinin absorptiosta.
Nikotiinin imeytymisessä saman kokoisesta nuuska-annoksesta
voi olla suuria yksilöllisiä eroja (11). Kotiniinin, joka
on nikotiinin metaboliitti, pitoisuudet plasmassa voivat olla jopa
suurempia nuuskaajalla kuin tupakoitsijoilla (45). Keskivertonuuskaaja
saa elimistöönsä päivittäin saman nikotiinimäärän
kuin 20 savukkeesta.
Nikotiinin imeytyminen tupakkatuotteista on riippuvainen kudosympäristön
pH-arvosta. Emäksisessä ympäristössä nikotiini
muuttuu ei-ionisoituneeseen muotoon, jolloin se imeytyy limakalvon
läpi ja vaikuttaa keskushermostoon nopeammin (10). Pohjoismaisen
nuuskan pH on 8—9 (9, 66). Irtonuuskan pH:n on todettu olevan
hieman korkeampi kuin annosnuuskan (5). Valmistajat lisäävätkin
tuotteisiin suoloja (natriumkarbonaattia, kalsiumkarbonaattia),
jotka nostavat valmisteen pH-arvoa, ja säätelevät
näin tuotteensa nikotiiniannostusta ja edistävät
riippuvuuden syntymistä ja ylläpitämistä (92).
Nuuskan pH-arvon on todettu nousevan, kun sitä säilytetään
pitkään (3).
Nuuskan karsinogeenit
Nuuskan sisältämistä kemikaaleista 28:lla on syöpää
aiheuttavia ominaisuuksia (18). Mielenkiintoisimpia näistä
nuuskan syöpäriskiä arvioitaessa ovat tupakkaspesifiset
nitrosamiinit (TSNA), kuten nuuskan voimakkaimmat ja tärkeimmät
karsinogeenit: N-nitrosonornikotiini (NNN) ja 4-(metyylinitrosamino)-1-(3pyridyyli)-1-butanoni)
(NNK). Nuuska sisältää 1,6—135 mg/kg NNN:ta
ja 0,1—14 mg/kg NNK:ta (37). Tupakan spesifiset nitrosamiinit
ovat prokarsinogeeneja, jotka vaativat metabolisen aktivaation.
Yhdisteiden aktivoidut muodot pystyvät reagoimaan DNA:n ja
hemoglobiinin kanssa (42). DNA:han kiinnittyneinä ne voivat
häiritä DNA:n kahdentumista, aktivoida syöpägeenejä
tai inaktivoida kasvunrajoitegeenejä. Tupakan spesifiset nitrosamiinit
ovat elinspesifisiä karsinogeenejä, mikä tarkoittaa
sitä, että annostusreitistä riippumatta ne aiheuttavat
kasvaimia tietyissä elimissä (44). Mutta vaikka esimerkiksi
NNK aiheuttaa keuhkojen adenoomia ja adenokarsinoomia, nuuskan ja
keuhkosyövän välisestä yhteydessä ei juurikaan
ole tehty tutkimuksia.
Tupakan spesifisiä nitrosamiineja on tupakkakasvissa vain vähän,
mutta niitä muodostuu lisää valmistuksen aikana (käymisen
aikana), tupakkaa kuivattaessa ja valmistetta säilytettäessä
(18). Nitrosamiineja muodostuu nikotiinista tai tupakan muista alkaloideista
reaktiosta nitriitin kanssa, jota taas muodostuu tupakkatuotteessa
nitraatin pelkistyessä bakteeritoiminnan vaikutuksesta (65,
44). Tupakan spesifisten nitrosamiinien pitoisuudet ovat yleensä
suuremmat yhdysvaltalaisessa nuuskassa, joskin eron pohjoismaiseen
nuuskaan verrattuna on viime vuosina todettu pienentyneen (24, 65).
Kiinnostava löydös on, että yhdysvaltalaiset nuuskavalmisteet,
joissa nikotiinipitoisuudet ovat kaikkein suurimpia ja jotka siten
ovat eniten riippuvuutta aiheuttavia valmisteita, sisältävät
myös kaikkein suurimpia pitoisuuksia tupakan spesifisiä
nitrosamiineja (43). Nikotiini voi tehostaa tunnettujen karsinogeenien
vaikutusta.
Nuuskaan kulkeutuu polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä
(mm. bentso(a)pyreeniä) ilman saasteista (18), ja niitä
muodostuu myös tupakan savukuivatuksen yhteydessä (1).
Aldehydejä, kuten formaldehydiä, asetaldehydiä ja
krotonaldehydiä, jotka ovat heikkoja karsinogeenejä, on
nuuskassa runsaasti (18).
Nuuskan aineosia koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että
nuuska sisältää myös polonium-210:a, uraani-235:ä
ja uraani-238:aa. Polonium on radioaktiivinen a-säteilijä,
joka altistaa nuuskankäyttäjän vuosittain säteilyannokselle,
joka vastaa yhden viikon normaalia taustasäteilyä (78).
Muut aineet
Tupakkakasvissa on pieniä määriä sokeria. Lisäksi
tupakan epämiellyttävän maun takia valmistajat lisäävät
siihen makuaineita, jotka voivat lisätä tuotteen sokerimäärää.
Lopullisen nuuskavalmisteen sokeripitoisuus on alle 1 % (85). Tupakkakasvi
sisältää myös sen kasvualustasta peräisin
olevia aineita (esimerkiksi kadmiumia, lyijyä ja arseniikkia).
Kuten monet muut luonnontuotteet, tupakka sisältää
aineita, joilla voi olla antimutageenisiä ja antikarsinogeenisiä
vaikutuksia (ubikinoni, alfa-tokoferoli, eräitä rasvahappoja,
flavonoideja ja isoprenoideja) (1). Vielä ei tiedetä,
ovatko näiden aineiden pitoisuudet niin suuria, että ne
voisivat suojata elimistöä.
Nuuskan vaikutus suun terveyteen
Nuuskan haitallisten aineiden voidaan odottaa vaikuttavan voimakkaimmin
paikallisesti suuontelossa sekä nielun alueella (1), joiden
kanssa aineet joutuvat ensimmäiseksi tekemisiin suurempina
pitoisuuksina.
Lisäksi maha-suolikanavan alue altistuu nuuskan sisältämille
kemiallisille aineille, kun nuuskasta peräisin olevat aineet
niellään. Nuuskankäyttäjän verestä
voidaan osoittaa hemoglobiiniin kiinnittyneitä nuuskan karsinogeenien
jäämiä. Tämä merkitsee sitä, että
karsinogeenit vaikuttavat koko elimistössä (100). Nuuskan
yleisterveydellisiä vaikutuksia koskevat tutkimukset mm. sydän-
ja verisuonisairauksien ja muiden syöpien kuin suusyövän
osalta ovat hyvin ristiriitaisia ja vielä riittämättömiä.
Hampaiden värjäytymät
Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todettiin ruskeita värjäymiä
hampaissa nuuskan käyttökohdan läheisyydessä
30 %:lla nuuskankäyttäjistä (76) (kuva 4). Paljastuneet
hampaan kaulat värjäytyvät herkästi. Juurisementtiin,
hiushalkeamiin ja dentiinitubuluksiin tunkeutunut värjäytymä
voi olla pysyvä. Hampaiden värjäymien määrä
riippuu nuuskan käytön ohella plakin määrästä
(20).
|
Kuva 4. Nuoren nuuskankäyttäjän värjäytyneet
hampaat (kuva: Peter Jungell).
|
Hampaiden kuluminen
Nuuskassa on todettu kovia hiukkasia, jotka voivat kuluttaa hampaiden
purupintoja (23, 26), tosin yleensä vasta pitkäaikaisen
nuuskankäytön seurauksena. On esitetty vastakkaisiakin
tutkimustuloksia, joiden mukaannuuska ei aiheuta mainittavaa kulumista
(60). Nuuskassa olevien pienten (läpimitta 0,05—0,5 mm)
ja kovien hiukkasten on todettu olevan hiekkajyviä (17). Hiekkajäämiä
on todettu useiden kasvien sisäosissa, ja tupakkakasvin lehden
pintaa ei puhdisteta ennen nuuskan valmistusta, jolloin lopulliseen
tuotteeseen jää hiekkaa (17). Toisin kuin yleisesti luullaan,
nuuska ei siis sisällä lasinsiruja, vaan hiekanjyviä
ja nuuskan sisältämistä suoloista muodostuneita kiteitä.
Kovat hiukkaset rikkovat myös limakalvon pintaa ja edistävät
siten nikotiinin (23) ja mahdollisesti muidenkin haitallisten aineiden
imeytymistä verenkiertoon.
Karies ja nuuskankäyttö
Tutkimustiedot nuuskankäytön vaikutuksesta kariekseen
eroavat toisistaan; toiset tutkimukset viittaavat karieksen vähenemiseen
ja toiset sen lisääntyneeseen ilmaantuvuuteen (kuva 5).
Lisääntyneen kariesaktiviteetin voisi selittää
nuuskankäytön aiheuttama sylkirauhasten tuhoutuminen vähentyneine
syljenerityksineen ja syljen koostumuksessa tapahtuneine muutoksineen,
jotka johtavat huuhtoutumisvaikutuksen vähenemiseen sekä
puskurikapasiteetin muuttumiseen (84). Kariogeeniset bakteerit voivat
käyttää nuuskan sisältämää sokeria
ravintonaan, ja tupakan sisältämät makromolekylaariset
hiilihydraatit voivat pitkän säilytysajan kuluessa pilkkoutua
yksinkertaisiksi sokereiksi (30). Tupakan aineosat eivät estä
kariogeenisten streptokokkien (S. mutans, S. sanguis) kasvua (57),
ja vaikka tupakkakasvissa on fluoria, suuri osa fluorista katoaa
valmistuksen aikana, koska se on vesiliukoista (30). Toisaalta nuuskankäytön
aiheuttaman fysikaalisen ja kemiallisen stimulaation aikaansaama
syljenerityksen lisääntyminen (30) voi vähentää
kariesta.
|
Kuva 5. 31-vuotiaan nuuskankäyttäjän
karioituneet ja värjäytyneet hampaat sekä limakalvonmuutos
(kuva: Irja Ventä).
|
Vaikutus ikenien terveyteen
Ienvetäytymiä esiintyy yli 20 %:lla irtonuuskan käyttäjistä
ja 3 %:lla annosnuuskan käyttäjistä (6, 75) hampaissa,
jotka ovat nuuskan käyttökohdan välittömässä
läheisyydessä. Ienvetäytymän häiritsevän
ulkonäön lisäksi hampaan kaulan paljastuminen voi
altistaa juuren pinnan karioitumiselle ja kulumiselle (75). Nämä
ikenen muutokset ovat palautumattomia (9) ja etenevät nuuskan
käytön jatkuessa. Ienvetäytymät syntyvät
nuuskan aiheuttaman mekaanisen ärsytyksen ja kemiallisten aineiden
vaikutuksesta. Esimerkiksi nikotiini voi kerääntyä
sidekudoksen tärkeimpiin soluihin, fibroblasteihin, ja vaikuttaa
kasvua estävästi (89). Siten tupakka ja erityisesti sen
sisältämä nikotiini voivat vaikuttaa parodontiumin
solujen korjautumis- ja uudistumiskykyyn (2). Lisäksi tulehdusvaste
nuuskan käyttökohdassa voi lisätä kudostuhoa.
Tulehtuneessa ikenessä aktivoidut makrofagit tuottavat sytokiineja
(esim. IL-Ib ja TNF-a), jotka vuorostaan toimiessaan osana puolustusmekanismia
voivat stimuloida fibroblasteja tuottamaan kollagenaasia tai muita
parodontaalikudoksia tuhoavia entsyymejä (13, 89). Nuuskankäytön
lopettamisen jälkeen ienvaurioita voidaan korjata mukogingivaalikirurgian
avulla (mm. sidekudossiirrännäiset ja ohjattu kudosregeneraatio
bioabsorboituvilla kalvoilla), jolla saadaan keskimäärin
yli 70 %:n vaurion peitto (16).
Nuuskan sisältämä nikotiini voi myös vaikuttaa
yleisesti ikenen terveyteen, joskin yhteyttä nuuskankäytön
ja parodontaalisairauksien välillä ei ole suoraan osoitettu
(91). Gingiviitti ei ole esimerkiksi yleisempää nuuskankäyttäjillä
kuin nuuskaa käyttämättömillä verrokeilla
(75). Nikotiinin vaikutus ikenen verenkierron lisääntymiseen
tai vähenemiseen riippuu sen pitoisuudesta.
Suun limakalvon aftat
Nuuskankäyttäjillä (31) ja tupakoitsijoilla (81)
on todettu olevan vähemmän suun limakalvon kivuliaita
aftoja kuin tupakkaa käyttämättömillä henkilöillä.
Tupakankäyttäjien sarveistuneempi ja paksuuntunut limakalvo
on mahdollisesti vastustuskykyisempi vaurioille ja bakteerien läpäisylle
(81). Toisaalta jokin nuuskan sisältämä kemiallinen
yhdiste voi vaikuttaa suojaavasti aftoja vastaan systeemisesti,
joskin mekanismi ja vaikuttava yhdiste ovat vielä tuntemattomia.
Koska myös nikotiinikorvaushoitoja käyttävillä
on vähemmän aftoja, systeeminen tekijä saattaisi
olla nikotiini (14).
Suun limakalvon valkoiset sarveistumat
Muutaman kuukauden nuuskankäytön jälkeen nuuskankäyttökohtaan
saattaa muodostua pinnan vaalea sarveistumismuutos (kuvat 6 ja 7)
(50). Muutoksia on yli puolella nuuskankäyttäjistä.
Tästä leukoplakisesta muutoksesta käytetään
nimitystä nuuskankäyttäjän leesio tai keratoosi.
Limakalvomuutokset jaetaan ulkonäkönsä perusteella
neljään ryhmään vaikeusasteen perusteella (7)
(taulukko 1). Nuuskan käytön jatkuvasti samassa limakalvon
kohdassa ja irtonuuskan käytön on todettu liittyvän
vakavampiin limakalvomuutoksiin (5, 6, 9). Lisäksi käytön
pituus vuosissa, päivittäisannos ja käyttäjän
ikä vaikuttavat syntyvään limakalvovaurioon (6, 22).
Muutokset ovat yleensä oireettomia, joskin alkuvaiheessa voi
esiintyä lievää kirvelyä. Suurin osa on hyvänlaatuisia
ja ne paranevat nopeasti tai jopa häviävät kokonaan
(9, 50, 55, 61) 2—3 viikossa nuuskankäytön lopettamisen
jälkeen.
|
Kuva 6. Nuuskan käyttäjän keratoosi
ylähuulen labiaalisulkuksessa (1. asteen muutos).
|
|
|
Kuva 7. Nuuskankäyttäjän limakalvomuutos
(luokka 2.) (kuva: Peter Jungell).
|
|
Taulukko 1. Nuuskan aiheuttamien limakalvomuutosten luokitus
(Lähde: Axell ym. 1976)
|
Luokka 1.
|
Limakalvon pinnallinen muutos. Muutoskohdan väri on
ympäröivän limakalvon kaltainen. Limakalvo
ei ole paksuuntunut, mutta pinta on lievästi ryppyinen.
Venyttäessä limakalvoa muutos ei näy.
|
Luokka 2.
|
Ryppyinen valko-keltainen limakalvomuutos. Limakalvo on
vain hieman paksuuntunut.
|
Luokka 3.
|
Valkokellertävä tai ruskehtava ja uurteinen limakalvomuutos.
Uurteiden pohjalla limakalvo on normaalin limakalvon värinen.
Limakalvo on selvästi paksuuntunut.
|
Luokka 4.
|
Kelta-ruskea limakalvomuutos, joka on voimakkaasti uurteinen.
Limakalvo on myös voimakkaasti paksuuntunut.
|
Suusyöpä
Nuuskaan liittyvän syöpäriskin tärkeitä
muuntelijoita ovat tuotteen koostumus, johon vaikuttaa mm. valmistusmenetelmä,
ja käyttötavat (28). Pohjoismaisen nuuskan valmistuksessa
on kuumennusvaihe ja yhdysvaltalaisen käymisvaihe, jotka vaikuttavat
mm. valmisteiden nitrosamiinipitoisuuksien eroihin. Kuumennusvaiheessa
hävitetään tuotteen mikro-organismit ja vähennetään
siten nitrosamiinin muodostusta (4). Yhdysvaltalaisten nuuskavalmisteiden
nikotiinipitoisuuden on todettu olevan suurempi kuin pohjoismaalaisten
(24). Siksi on syytä muistaa, että nuuskan vaikutuksia
koskevat tutkimustulokset eivät ole suoraan vertailukelpoisia
ilman käytettyjen tuotteiden yksilöimistä. Lisäksi
tutkimuskohteiden tupakan- ja alkoholinkäyttö on myös
huomioitava.
EU:n Tupakka ja suun terveys -asiantuntijatyöryhmän (1999)
hiljattain julkaistun raportin mukaan Pohjoismaissa käytettyyn
nuuskatyyppiin liittyy hyvin pieni tai ei ollenkaan kohonnut suusyöpäriski
(28). Sen sijaan Maailman terveysjärjestön lausunnossa
todetaan savuttoman tupakan aiheuttavan syöpää ihmisessä
(102).
Verrattaessa epidemiologisia tutkimuksia, joihin lausunnot perustuvat,
voidaan todeta nuuskan aiheuttamaa suusyöpäriskiä
koskevien tulosten olevan hyvin erilaisia. Uusimmat laajat epidemiologiset
Ruotsissa tehdyt tutkimukset eivät osoita nuuskan aiheuttavan
kohonnutta suusyöpäriskiä (56, 80). Nuuskaa käytetään
Ruotsissa yleisimmin maan pohjoisosissa, missä pään
ja kaulan alueen syöpäinsidenssi on alhainen, ja vähiten
maan niissä osissa, joissa insidenssi on suurin (56). Vanhemmassa
ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin nuuskankäyttäjillä
olevan 5—6-kertainen suusyöpäriski ikenen käyttökohdassa
(8). Tämä merkitsisi 0,5 tapauksen vuosittaista insidenssiä
100 000 päivittäin nuuskaa käyttävää
henkilöä kohti (8). Vuonna 1990 tehdyn ruotsalaisen kyselytutkimuksen
mukaan, jonka kohteena oli korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikoita,
nuuskankäytön aiheuttamien suusyöpätapausten
lukumäärä oli edellä mainittua lukua pienempi
(9). Vahvin näyttö nuuskan syöpävaarallisuudesta
perustuu yhdysvaltalaiseen tapaus-verrokkitutkimukseen, jossa todettiin
nuuskankäytön aiheuttavan 4,2-kertaisen syöpäriskin
tupakoimattomilla ja jopa 50-kertaisen riskin jatkuvasti usean vuosikymmenen
aikana nuuskaa käyttävillä naisilla (99).
Ruotsissa, missä nuuskaa käyttää noin viidesosa
miehistä, suun ja kaulan alueen syöpäinsidenssi on
kansainvälisesti katsoen matala (65). Tosin suusyövän
insidenssi on maassa hieman suurentunut samanaikaisesti kun miesten
nuuskankäyttö on lisääntynyt ja tupakointi vähentynyt
(72, 80). Nuuskankäyttö on harvinaista muualla Euroopassa,
jossa on todettu suusyöpätapausten selvästi lisääntyneen
nuorilla miehillä.
Nuuskan aiheuttamia limakalvomuutoksia koskevissa histopatologisissa
tutkimuksissa syövän esiastemuutosten (dysplasian) tai
syöpämuutosten esiintyminen on ollut harvinaista. Pitkäaikaistutkimuksissa
vuosittain tutkittujen 500 kudosnäytteen perusteella nuuskankäyttäjän
limakalvomuutoksista ei ole todettu syöpä- tai syövän
esiastemuutoksia (1). Larsson ym. totesivat 252 otetusta näytteestä
29:ssä joitakin dysplasian tunnusmerkkejä (55). Näistä
nuuskankäyttäjistä 20 lopetti käytön, jolloin
uusintanäytteenotossa kolmen kuukauden jälkeen todettiin
muutosten hävinneen ja epiteelin rakenteen palautuneen normaaliksi
(55). Suomessa tehdyssä tutkimuksessa Jungell ja Malmström
totesivat yhdessä näytteessä 21:stä muutoksia,
jotka täyttivät lievän dysplasian kriteerit (50).
Muutos tulkittiin tulehduksen aiheuttamaksi epiteelin reaktioksi.
Eläinkokeissa, joissa nuuskaa on toistetusti asetettu suun
limakalvolle nuuskauutteena tai nuuskajauheena, ei ole ilmennyt
kasvaimia (32, 69, 82). Löydös on yllättävä,
sillä nuuskan sisältämien tupakan nitrosamiinien
NNN ja NNK:n on eläinkokeissa todettu olevan sinänsä
voimakkaita karsinogeeneja ja voivan aiheuttaa kasvaimia myös
suuontelossa (38). 80-luvun alussa ruotsalaiset tutkijat Hirsch
ja Thilander kehittivät menetelmän, jossa rotan alahuuleen
tehtiin kirurgisesti kanava, johon voidaan antaa nuuskaa ja (40)
ja jolla saatiin nuuskan avulla kanava-alueelle syntymään
levyepiteelikasvaimia (38, 49). Kanavan leikkaus aiheuttaa merkittävän
mutta lyhytaikaisen tulehdusvasteen sekä arpikudosmuodostuksen
antamisalueella (32), mikä voi vaikuttaa tällä koe-eläinmallilla
saatuihin tuloksiin.
Yhteisvaikutus muiden tekijöiden kanssa
suusyövän kehittymisessä
Tupakoinnilla ja alkoholinkäytöllä on todettu olevan
moninkertainen yhteysvaikutus, joka merkitsevästi kohottaa
suusyöpäriskiä (15). Alkoholi voi pahentaa karsinogeenien
vaikutuksia mm. lisäämällä limakalvon läpäisevyyttä
ja estämällä DNA:n korjausmekanismien toimintaa (98).
Virusten merkitys yksittäisenä tekijänä suusyövän
etiologiassa on kyseenlainen, mutta niillä voi olla mahdollinen
yhteisvaikutus karsinogeenien (mm. tupakan sisältämien
kemiallisten yhdisteiden) kanssa. Rotille, joille on tehty kirurgisesti
nuuskakanava, alahuulen jatkuva infektoiminen herpesviruksella yhdistettynä
nuuska-altistukseen aiheuttaa levyepiteelisyöpää
(41). Samoin tutkittavan alueen toistuva herpesvirusinfektointi
yhdistettynä nuuska-altistukseen kahdesti päivässä
kuuden kuukauden ajan johti hamstereilla epiteelin dysplastisiin
muutoksiin ja levyepiteelisyövän kehittymiseen yli 50
%:lla (70). Niissä koeryhmissä, joissa eläimiä
altistettiin pelkästään herpesvirusinfektiolle tai
nuuskalle, ei ilmennyt kasvaimia (70). Herpesvirus lisää
kohdesolujen läpäisevyyttä, heikentää immuunivastetta,
häiritsee kemiallisten aineiden detoksifikaatiota ja indusoi
solujen proliferaatiota (19), mikä altistaa niitä lisätekijän
aiheuttamalle muuntumiselle. Henkilöt, joilla on latentti HSV-infektio,
erittävät viruspartikkeleita suun limakalvolle ilman kliinisiä
oireita. Tämä mahdollistaa viruksen ja nuuskan sisältämien
karsinogeenien yhteisvaikutuksen (68).
Mahdollista nuuskan ja ihmisen papilloomavirusten yhteisvaikutusta
on myös tutkittu. Suusyövissä papilloomaviruksen
perimää on löydetty noin 10—30 %:ssa tutkituista
näytteissä (86). Tämän pienen DNA-viruksen perimää
todetaan kuitenkin myös noin 10 %:ssa terveestä limakalvosta
otetuista näytteistä, mikä kyseenalaistaa viruksen
merkityksen suusyövän etiologisena tekijänä.
Greerin työryhmä totesi pienessä osasta tutkimistaan
nuuskalle altistetuista limakalvonäytteistä papilloomavi-rusinfektiolle
tyypillisiä koilosyyttejä (väkäsolukerroksen
soluja, joiden tuma on tiivistynyt ja sytoplasma kirkas) (33, 34).
Myöhemmässä tutkimuksessa Greer ym. osoittivat polymeraasiketjureaktio
(PCR) -menetelmällä papilloomaviruksen perimää
kolmessa 16:sta tutkitusta näytteestä (35).
Limakalvomuutosten histologiset piirteet
Nuuskan aiheuttamassa limakalvomuutoksessa nähdään
histologisesti epiteelin paksuuntumista ja sarveistumista (kuva
8). Epiteelin pinta voi olla joko hyperorto- tai hyperparakeratinisoitunut
(7). Tyypillisiä muutoksia ovat aaltomaiset voimakkaammin eosinofiilisesti
värjäytyvät kuusimaiset muodostelmat sekä vakuolisaatio
keratiinikerroksessa. Vakuolisaation on katsottu johtuvan nuuskavalmisteen
korkean pH:n aiheuttamasta toksisesta reaktiosta (7) tai mahdollisesti
nuuskan sisältämien kemiallisten aineiden aiheuttamasta
vasteesta. In vitro -olosuhteissa nikotiini aiheuttaa suurina pitoisuuksina
soluvakuolisaatiota (88).
Useimmissa nuuskan aiheuttamissa limakalvomuutoksissa on jonkinasteinen
lymfosyyttien, plasmasolujen ja harvemmin neutrofiilisisten granulosyyttien
aiheuttama tulehdusvaste lamina propriassa (7). Myöskin eosinofiilisiä
granulosyyttejä voi leesioissa esiintyä (7). Eosinofiilisesti
värjääntyviä amorfeja saostumia on todettu dermaalipapillan
alueella sekä sylkirauhastiehyeiden ympärillä (7).
Histologisesti voidaan todeta degeneraatiota, tulehdusmuutoksia
sekä fibroosia käyttöalueen läheisyydessä
olevissa huulen pienissä sylkirauhasissa (34, 39).
|
Kuva 8. Histologineen kudosnäyte nuuskankäyttäjän
limakalvomuutoksesta. Näytteen epiteeli on hyperparakeratinisoitunut
ja hyperplastinen
|
Nuuskan vaikutukset solutasolla
Nuuskan aiheuttamia histologisia muutoksia on kuvattu useissa tutkimuksissa
yksityiskohtaisesti, mutta solutason muutokset ovat vielä suurilta
osin selvittämättä. Nuuskassa on kemikaaleja, jotka
voivat potentiaalisesti vaikuttaa monimuotoisiin solutason tapahtumiin.
Nuuskan käytön vaikutus biologisiin merkitsimiin, sen
sisältämien aineiden metaboliset reitit sekä geneettisen
alttiuden variaatiot on vielä selvitettävä, jotta
nuuskan aiheuttamaa syöpäriskiä voitaisiin arvioida
luotettavasti.
Nuuskankäytön vaikuttaessa limakalvon sarveistumiseen
muutokset heijastuvat todennäköisesti myös solujen
tukirankojen eli sytokeratiinien ilmentymiseen. Luomanen ja työtöverit
totesivatkin terminaaliseen erilaistumiseen liittyvien sytokeratiinien
(CK1, 9, 10 ja 11) lisääntynyttä ilmentymistä
nuuskan aiheuttamissa leesioissa (58). In vitro -kokeissa on osoitettu,
että solujen viljely nikotiinipitoisessa elatusaineessa aiheuttaa
solujen erilaistumista (88). Lisääntynyt sarveistuminen
voi olla epiteelin suojakeino, jolla se estää haitallisten
aineiden tunkeutumista epiteelin basaaliosissa sijaitseviin jakautuviin
soluihin.
Yksinkertaisten sytokeratiinien ilmentyminen kerrostuneessa epiteelissä
on yhdistetty premaligneihin muutoksiin ja epäkypsään
proliferoivaan epiteeliin (79, 94). Nuuskaleesioissa on osoitettu
sytokeratiini 19:n ilmentymisen lisääntyneen basaali-
ja parabasaalisoluissa (58). Toisaalta eräs toinen tutkimus
ei tukenut tätä löydöstä eikä löytänyt
minkäänlaista eroa normaalin limakalvon ja nuuskaleesioiden
välillä sytokeratiini 19:n ilmentymisen osalta (46).
Nuuskankäyttö voi vaikuttaa myös epiteelin alaiseen
sidekudokseen tai epiteelin ja sidekudoksen välisiin monimuotoisiin
säätelymekanismeihin. Tenaskiiniä, joka on sikiökauden
kehityksessä, haavan paranemisessa sekä kasvainten synnyssä
merkittävä solunulkoisen matriksin proteiini, on enemmän
nuuskankäyttäjien kuin muiden limakalvossa (59). Proteiinin
lisääntyminen voi heijastaa nuuska-altistuksen vaikutusta
epiteelin erilaistumiseen tai sen aiheuttamaa tulehdusvastetta (59).
Solusyklin säätelyyn vaikuttavat useat tekijät, joista
tunnetuimpia on p53-kasvunrajoitegeeni. DNA-vaurion yhteydessä
p53 pysäyttää solusyklin GI/S-vaiheessa perimän
vaurion korjaamiseksi tai, jos vaurio on vaikea, se aloittaa tapahtumaketjun,
joka johtaa ohjelmoituun solukuolemaan eli apoptoosiin (52). Jos
p53-geenissä tapahtuu muutos, tämä suojavaikutus
huononee. Useat tutkimukset ovat osoittaneet syövissä
p53-geenin muutoksia. Muuntunut proteiini voidaan todeta immunohistokemiallisella
värjäyksellä sen pidentyneen puoliintumisajan takia.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että p53:n yli-ilmentyminen nuuskankäyttäjien
leesioissa on harvinaista (47), mihin myös kirjoittajan omat
havainnot viittaavat (kuva 9). Kahdessa tutkimuksessa tosin todettiin
p53:n yli-ilmentymistä nuuskankäyttäjien leesioissa
(97, 101). Tutkimuksissa käytettiin vasta-ainetta, joka tunnistaa
sekä muuntuneen että normaalin, toiminnallisen ns. villin
tyypin p53:n. Siten nämä tutkimukset eivät suoranaisesti
osoita mutaatioita, vaan kysessä voi olla normaalin p53-proteiinin
tuotto tai sen transkription jälkeinen stabilisointi. Normaalin
p53:n tuotto voi siten olla paremminkin solun suojavaste kemialliselle
altistukselle.
|
Kuva 9. Immunohistokemiallisesti värjätyissä
näytteissä vain muutamissa (2/14) todettiin joitakin
p53-positiivisia (ruskeaksi värjääntyneet solut)
epiteelisoluja (Merne ym. julkaisematon tieto).
|
Nuuskankäytön lopettaminen
Hammashoitohenkilöstön pitäisi aina kysyä potilaalta
tämän tupakankäytöstä (90). Jos potilas
käyttää nuuskaa, on arvioitava potilaan lopettamishalukkuus
ja kehotettava häntä lopettamaan. Tupakointia ja nuuskankäyttöä
selittävät monet samat psykososiaaliset tekijät,
joten tupakoinnin lopettamiseen kehitettyjä malleja voidaan
myös soveltaa nuuskankäyttäjiin. Jos potilas ei tunnu
haluavan lopettaa, motivoiva interventio (83) voi olla paikallaan.
Tällöin korostetaan potilaan kannalta merkityksellisiä
ja läheisiä asioita. Nuuskankäyttäjällä
ei välttämättä ole samaa ympäristön
painetta tapansa lopettamiseksi kuin tupakoitsijalla, koska nuuskankäyttö
ei ole yhtä näkyvää. Tämän takia nuuskankäyttäjää
olisi motivoitava ajattelemaan terveysvaikutuksia lopettamispäätöksen
taustaksi ja elämää ilman riippuvuutta (67).
Kun tiedetään potilaan käyttävän tupakkaa,
on helpompi löytää tästä johtuvia limakalvomuutoksia.
On hyvä näyttää potilaalle mahdollisia tupakan
aiheuttamia muutoksia, sillä niiden paranemisen ja häviämisen
näyttäminen potilaalle lisää motivaatiota ja
vahvistaa tupakankäytön lopettamispäätöstä.
Hammaslääkärikäynnit olisi järjestettävä
tehtäväksi sopivin välein potilaan lopettamispäätöksen
tueksi.
Monet nuuskankäyttäjät tupakoivat (63, 66). Tupakointi
on jopa yleisempää nuuskankäyttäjillä kuin
nuuskaa käyttämättömillä (kuva 10). Eräs
tutkimus osoitti 47 %:n nuuskankäyttäjistä tupakoivan
(66). Nämä henkilöt hyötyvät eniten ohjelmista,
jotka on suunnattu nimenomaan tupakoinnin lopettamiseen (67). Sekakäyttäjillä
nikotiiniriippuvuus on jopa suurempi kuin yhtä tupakan muotoa
käyttävillä ja siten nikotiinia korvaavat aineet
ovat suositeltavia (67).
|
Kuva 10. Tupakankäyttö, huumekokeilut ja alkoholinkäyttö
nuuskaajilla ja nuuskamattomilla (Lähde: Merne ym. 1998).
|
Onko nuuskankäyttö tupakoinnin
vaihtoehto?
Nuuskaa on suositeltu nikotiinilähteeksi tupakoitsijoille,
jotka eivät kykene lopettamaan tupakanpolttoa, sen vähäisempien
yleisterveydelle haitallisten vaikutusten takia (77, 93, 95). Suositus
on saanut osakseen sekä kiitosta (25, 27) että voimakasta
arvostelua (62, 87) hammashuollon ammattilaisilta. Suositus perustuu
siihen, että tiedetään nuuskankäytön suusyöpäriskin
olevan ainakin 50 % pienempi kuin tupakointiin liittyvän ja
sen yleisterveydellisten haittavaikutusten olevan vähäisiä
(95). On laskettu, että jos Yhdysvalloissa kaikki tupakoitsijat
siirtyisivät nuuskankäyttöön, uusien suusyöpätapausten
määrä laskisi 27 000:sta jopa 12 000:een (95). Nuuskankäyttöä
voidaan kuitenkin puolustaa ainoastaan tupakoitsijoilla, joilla
on nikotiiniriippuvuus, sillä nuuskankäyttö aiheuttaa
terveysriskin ja sisältää tunnettuja karsinogeenejä.
Nuuskaa ei siis voida suositella nuorille jonkinlaisena turvallisempana
tupakan muotona. Nuuskankäyttö voi olla tie nikotiiniriippuvuuteen
(66). Nuuskankäyttö ei siis sulje pois tupakointia, vaan
voi olla ensimmäinen askel kohti tupakointia (29, 37, 63).
Nuuskaamiseen liittyvä pienikin malignisoitumisriski on huolenaihe,
sillä suusyövän ennuste on huonohko ja sen hoitoon
liittyy vaikeita funktionaalisia ongelmia, ja nuuskaajia on maailmassa
paljon. Ainoa tapa välttää tarpeettomia terveysriskejä
on luopua tupakankäytöstä kokonaan.
Resume
Användning av snus bland unga —
en utmaning för munhälsovården
Användning av snus har ökat bland unga män
under de senaste åren i Finland. Enligt en
finländsk undersökning använde 12 % av 16-åriga
och 10 % av 18-åriga pojkar år 1999 snus dagligen eller
då och då. Snusförsäljningsförbudet,
som baserar sig på ett EU-direktiv och trädde i kraft
1.3.1995, har inte minskat snusanvändingen. Detta möjliggörs
av att snus finns lätt tillhanda genom olaglig försäljning,
skattefri försäljning på sverigebåtarna och
import från Sverige, där försäljningen är
tillåten.
Snus, som framställs av tobaksplantan, innehåller över
2500 olika kemiska ämnen. Förutom toxiska och irriterande
substanser innehåller snus även carcinogener.
Snusets skadliga inverkan på hälsan ses främst lokalt
i munhålan. Användningen av snus kan orsaka gingivala
skador. Den mest typiska förändringen av snusanvänding
är en ljus förhorningsförändring i munslemhinnan
i det område där snuset appliceras. Slemhinneförändringarna
är oftast reversibla efter att användningen upphört.
Snusets carcinogena substanser, speciellt tobakens specifika nitrosaminer,
har lett till en oro över snusets möjliga roll i oral
cancer. De nyaste forskningsrönen från epidemiologiska
studier i Sverige visar inte att snusanvänding skulle öka
cancerrisken i munhålan. I en äldre studie från
USA har man dock funnit ett starkt samband. Således verkar
cancerrisken vara beroende på snusets framställningsmetod
som inverkar på dess kemiska sammansättning samt användningsmönster.
Snusets nikotin och andra skadliga ämnen inverkar även
på hela organismen eftersom de kan upptas i kroppen från
munslemhinnan och mag-tarmkanalen. Snusets hälsorisker är
ännu otillräckligt utvärderade och kräver ytterligare
forskningsinsatser speciellt på cellnivån.
Summary
Snuff dipping among adolescents —
a challenge for oral health care professionals
Snuff use is clearly increasing among young men in
Finland. A recent study showed that 12% of 16-
year-old boys and 10% of 18-year-old boys were snuff users in 1999.
A snuff sales ban taken into force in March, 1995, has not had the
desired effect as the majority of snuff users have continued their
snuff use. This is possible because snuff is still easily available
through illegal sales, tax-free sales on ferries to Sweden and imports
from Sweden.
Snuff, which is made from the tobacco plant, contains at least 2500
chemicals. Besides toxic and irritating compounds, snuff is known
to contain carcinogens. The adverse health effects of snuff are
mainly observed locally in the oral cavity. The use of snuff may
cause gingival recession. However, the most typical change is a
wrinkled and keratinized lesion at the site of snuff application.
These mucosal lesions are reversible if snuff use is discontinued.
The carcinogenic substances, mainly tobacco-specific nitrosamines,
that snuff contains are a cause for concern for its carcinogenic
potential. However, recent epidemiological studies from Sweden do
not show any increased risk of oral cancer in snuff users. Earlier
studies from the USA have shown a strong correlation. It therefore
seems that the cancer risk associated with snuff is dependent on
the manufacturing process and consequent chemical composition of
snuff together with use patterns. Nicotine and other substances
absorbed from the oral mucosa and gastrointestinal tract may adversely
influence the user’s general health. The effects of snuff are
still inadequately investigated, and further studies are required
especially on events on the cellular level.
Kirjallisuus
1. Ahlbom A, Olsson UA, Pershagen G. Hälsorisker med snus.
Socialstyrelsen. SoS -rapport 1997:11.
2. Alpar B, Leyhausen G, Sapotnick A, Gunay H, Geurtsen W. Nicotine-induced
alterations in human primary periodontal ligament and gingiva fibroblast
cultures. Clin Oral Investig 1998; 2: 40—46.
3. Andersen RA, Fleming PD, Hamilton-Kemp TR, Hildebrand DF. pH
changes in smokeless tobaccos undergoing nitrosation during prolonged
storage: effects of moisture, temperature, and duration. J Agric
Food Chem 1993; 41: 968—972.
4. Andersson G. Snuff-induced changes associated with the use of
loose and portion-bag -packed Swedish moist snuff (väitöskirja).
Swed Dent J 1991; suppl. 75.
5. Andersson G, Björnberg G, Curvall M. Oral mucosal changes
and nicotine disposition in users of Swedish smokeless tobacco products:
a comparative study. J Oral Pathol Med 1994; 23: 161—167.
6. Andersson G, Axell T. Clinical appearance of lesions associated
with the use of loose and portion-bag packed Swedish moist snuff:
a comparative study. J Oral Pathol Med 1989; 18: 2—7.
7. Axell T, Mörnstad H, Sundström B. The relation of the
clinical picture to the histopathology of snuff dipper´s lesions
in a Swedish population. J Oral Pathol 1976; 5: 229—236.
8. Axell T, Mörnstad H, Sundström B. Snusning och munhålecancer.
Tandläkartidningen 1978; 70: 1048—1052.
9. Axell T. Oral mucosal changes related to smokeless tobacco usage:
research findings in Scandinavia. Oral Oncol, Eur J Cancer 1993;
29: 299—302.
10. Benowitz NL. Pharmacology of smokeless tobacco use: nicotine
addiction and nicotine-related health consequences. Smokeless Tobacco
or Health. An International Perspective. Smoking and Tobacco Control
Monograph. NIH, NCI 1992: 219—228.
11. Benowitz NL. Systemic absorption and effects of nicotine from
smokeless tobacco. Adv Dent Res 1997: 11: 336—340.
12. Bergström J. The use of smokeless tobacco in Sweden. Smokeless
Tobacco or Health. An International Perspective. Smoking and Tobacco
Control Monograph. NIH, NCI 1992: 74—77.
13. Birkedal-Hansen H, Moore WG, Bodden MK, Windsor LJ, Birkedal-Hansen
B, DeCarlo A, Engler JA. A Matrix metalloproteinases: a review.
Crit Rev Oral Biol Med 1993; 4: 197—250.
14. Bittoun R. Recurrent aphthous ulcers and nicotine. Med J Aust
1991; 154: 471—472.
15. Blot WJ, McLaughlin JK, Winn DM, Austin DF, Greenberg RS, Preston-Martin
S, Bernstein L, Schoenberg JB, Stemhagen A, Fraumeni JF. Smoking
and drinking in relation to oral and pharyngeal cancer. Cancer Res
1988; 48: 3282—3287.
16. Borghetti A, Glise JM, Monnet-Corti V, Dejou J. Comparative
clinical study of a bioabsorbable membrane and subepithelial connective
tissue graft in the treatment of human gingival recession. J Periodontol
1999: 70: 123—130.
17. Bowles WH, Wilkinson MR, Wagner MJ, Woody R. Abrasive particles
in tobacco products: a possible factor in dental attrition. J Am
Dent Assoc 1995; 126: 327—331.
18. Brunnemann KD, Hoffmann D. Chemical composition of smokeless
tobacco products. Smokeless Tobacco or Health. An International
Perspective. Smoking and Tobacco Control Monograph. NIH, NCI 1992:
96—108.
19. Casto BC, DiPaolo JA. Virus, chemicals and cancer. Prog Med
Virol 1973; 16: 1—47
20. Christen AG, McDonald JL, Christen JA. The impact of tobacco
use and cessation on nonmalignant and precancerous oral and dental
diseases and conditions. An Indiana University School of Dentistry
Teaching Monograph. A comprehensive review. June 1991.
21. Council Directive 92/41/EEC of 15 May 1992 amending directive
89/622/EEC on the approximation of laws, regulations and administrative
provisions of the member states concerning the labelling of tobacco
products. Offic J Eur Commun L 158 of June 1992, p30—33.
22. Creath CJ, Cutter G, Bradley DH, Wright JT. Oral leukoplakia
and adolescent smokeless tobacco use. Oral Surg Oral Med Oral Pathol
1991; 72: 35—41.
23. Dahl BL, Stölen SÖ, Öilo G. Abrasives in snuff?
Acta Odontol Scand 1989; 47: 239—243.
24. Djordjevic MV, Brunnemann KD, Hoffmann D. The need for regulation
of carcinogenic N-nitrosamines in oral snuff. Food Chem Toxicol
1993: 31: 497—501.
25. Dunlap C. Smokeless tobacco (letters to the editor). Oral Surg
Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1996; 81: 376.
26. Ekfeldt A, Hugoson A, Bergendal T, Helkimo M. An individual
tooth wear index and analysis of factors correlated to incisal and
occlusal wear in an adult Swedish population. Acta Odontol Scand
1990; 48: 343-349.
27. Ephros H, Samit A. Tobacco use and cancer (letters to the editor).
Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1986; 82: 236.
28. EU Working Group on Tobacco and Oral Health. Tobacco and Oral
Diseases. March 1999.
29. Fagerström KO, Ramström LM, Svensson TH. Health in
tobacco control. Lancet 1992; 339: 934.
30. Going RE, Hsu SC, Pollack RL, Haugh LD. Sugar and fluoride content
of various forms of tobacco. J Am Dent Assoc 1980; 100: 27—33.
31. Grady D, Ernster VL, Stillman L, Greenspan J. Smokeless tobacco
use prevents aphthous stomatitis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol
1992: 74: 463—465.
32. Grasso P, Mann AH. Smokeless tobacco and oral cancer: an assessment
of evidence derived from laboratory animals. Food Chem Toxicol 1998;
36: 1015—1029.
33. Greer RO, Eversole LR, Poulson TC, Boone ME, Lindemuth JE, Crosby
L. Identification of human papillomavirus DNA in smokeless tobacco-associated
keratoses from juveniles, adults and older adults using immunocytochemical
and in situ DNA hybridization techniques. Gerodontics 1987; 3: 201—208.
34. Greer RO, Poulson TC, Boone ME, Lindemuth JE, Crosby L. Smokeless
tobacco associated oral changes in juvenile, adult, and geriatric
patients: clinical and histomorphologic features. Gerodontics 1986;
2: 87—98.
35. Greer RO, Shroyer KR, Crosby L. Identification of human papillomavirus
DNA in smokeless tobacco keratoses and premalignant and malignant
oral lesions by PCR amplification with consencus sequence primers.
Smokeless Tobacco or Health. An International Perspective. Smoking
and Tobacco Control Monograph. NIH, NCI 1992: 183—190.
36. Hatsukami DK, Anton D, Callies A, Keenan R. Situational factors
and patterns associated with smokeless tobacco use. J Behav Med
1991;14: 383—396.
37. Health implications of smokeless tobacco use. NIH Consensus
Statement 1986 Jan 13—16; 6 (1): 1—17.
38. Hecht SS, Rivenson A, Braley J, DiBello J, Adams JD, Hoffmann
D. Induction of oral cavity tumors in F344 rats by tobacco-specific
nitrosamines and snuff. Cancer Res 1986; 46: 4162—4166.
39. Hirsch JM, Heyden G, Thilander H. A clinical, histomorphological
and histochemical study on snuff-induced lesions of varying severity.
J Oral Pathol 1982; 11: 387—398.
40. Hirsch JM, Thilander H. Snuff-induced lesions of the oral mucosa:
An experimental model in the rat. J Oral Pathol 1981: 10: 342—353.
41. Hirsch JM, Johansson SL, Vahlne A. Effect of snuff and herpes
simplex virus-I on rat oral mucosa: possible associations with the
development of squamous cell carcinoma. J Oral Pathol 1984; 13:
52—62.
42. Hoffmann D, Brunnemann KD, Prokopczyk B, Djordjevic MV. Tobacco
specific N-nitrosamines and Areca-derived N-nitrosamines: chemistry,
biochemistry, carcinogenicity, and relevance to humans. J Toxicol
Environ Health 1994; 41: 1—52.
43. Hoffmann D, Djordjevic MV, Fan J, Zang E, Glynn T, Connolly
GN. Five leading US commercial brands of moist snuff in 1994: assessment
of carcinogenic n-nitrosamines. J Natl Cancer Inst 1995; 87: 1862—1869.
44. Hoffmann D, Djordjevic MV. Chemical composition and carcinogenicity
of smokeless tobacco. Adv Dent Res 1997: 11 (3): 322—329.
45. Holm H, Jarvis MJ, Russel MA, Feyerabend C. Nicotine intake
and dependence in Swedish snuff takers. Psychopharmacology-Berl
1992; 108: 507—511.
46. Ibrahim SO, Warnaskulasuriya KA, Idris AM, Hirsch JM, Johnson
NW, Johannessen AC. Expression of keratin 13,14 and 19 in oral hyperplastic
and dysplastic lesions from Sudanese and Swedish snuff-dippers:
association with human papillomavirus infection. Anticancer Res
1998; 18: 635—645.
47. Ibrahim SO, Johannessen AC, Idris AM, Hirsch JM, Vasstrand EN,
Magnusson B, Nilsen R. Immunohistochemical detection of p53 in non-malignant
and malignant oral lesions associated with snuff dipping in the
Sudan and Sweden. Int J Cancer 1996; 68: 749—753.
48. International Agency for Research on Cancer. IARC monographs
on the evaluation of the carcinogenic risks to humans -Tobacco habits
other than smoking: betel-quid and areca nut chewing and some related
nitrosamines. Vol 37, 1985. Lyon, France.
49. Johansson SL, Saidi J, Österdahl BG, Smith R. Promoting
effect of snuff in rats initiated by 4-nitroquinoline-N-oxide or
7,12-dimethylbenz(a)anthracene. Cancer Res 1991: 51: 4388—4394.
50. Jungell P, Malmström M. Snuff-induced lesions in Finnish
recruits. Scand J Dent Res 1985; 93: 442—447.
51. Kannas L, Vuolle P. Huippu-urheilijoiden alkoholinkäyttö
— myytti vai todellisuutta. Liikunta ja tiede 1987; 24: 64—70.
52. Kirsch DG, Kastan MB. Tumor-suppressor p53. Implications for
tumor development and prognosis. J Clin Oncol 1998; 16: 3158—3168.
53. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi
annetun lain muuttamisesta, N:o 765/94. Helsinki 19. elokuuta 1994.
54. Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi
annetun lain muuttamisesta. N:O 487/1999. Helsingissä 9. huhtikuuta
1999.
55. Larsson Å, Axell T, Andersson G. Reversibility of snuff
dippers´ lesion in Swedish moist snuff users: a clinical and
histologic follow-up study. J Oral Pathol Med 1991; 20:258—264.
56. Lewin F, Norell S, Johansson H, Gustavsson P, Wennerberg J,
Björklund A, Rutqvist LE. Smoking tobacco, oral snuff, and
alcohol in the etiology of squamous cell carcinoma of the head and
neck. A population-based case-referent study in Sweden. Cancer 1998;
82 (7): 1367—1375.
57. Lindemeyer RG, Baum RH, Hsu SC, Going RE. In vitro effect of
tobacco on the growth of oral cariogenic streptococci. J Am Dent
Assoc 1981; 103: 719—722.
58. Luomanen M, Tiitta O, Heikinheimo K, Happonen R-P. Effect of
snuff on cytokeratin expression in oral vestibular sulcus epithelium.
J Oral Pathol Med 1997: 26: 110—106.
59. Luomanen M, Tiitta O, Heikinheimo K, Leimola-Virtanen R, Heinaro
I, Happonen R-P. Effect of snuff and smoking on tenascin expression
in oral mucosa. J Oral Pathol Med 1997; 26: 334—338.
60. Magnusson T. Is snuff a potential risk factor in occlusal wear?
Swed Dent J 1991: 15: 125—132.
61. Martin GC, Brown JP, nEifler CW, Houston GD. Oral leukoplakia
status six weeks after cessation of smokeless tobacco use. J Am
Dent Assoc 1999; 130 (7): 945—954.
62. Melrose RJ. Oral tobacco use (letters to the editor). Oral Surg
Oral Med Oral Pathol Oral radiol Endod 1996; 81: 132—133.
63. Merne MET, Tiekso JT, Syrjänen SM. Snuff use and smoking
among senior high school students: effects of a snuff sales ban.
Oral Diseases 1998; 4: 207—212.
64. Merne M, Tiekso J, Syrjänen S. Nuorten nuuskankäyttö
ja tupakointi — suusyövän riskitekijöitä.
Suomen Lääkärilehti 1995; 35: 3823—3828.
65. Nilsson R. A qualitative and quantitative risk assessment of
snuff dipping. Reg Toxicol Pharmacol 1998; 28: 1—16.
66. Nordgren P, Ramström L. Moist snuff in Sweden – tradition
and evolution. Br J Addict 1990; 85: 1107—1112.
67. Panzar M. Smoke free life. Think about quitting. Konsultförlaget.
Uppsala 1996.
68. Park NH, Min BM, Li SL, Cherrik HM, Doniger J. Role of viruses
in oral carcinogenesis. Smokeless Tobacco or Health. An International
Perspective. Smoking and Tobacco Control Monograph. NIH, NCI 1992:
202—215.
69. Park NH, Niukian K, Shklar G. Combined effect of herpes simplex
virus and tobacco on the histopathologic changes in lips of mice.
Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1985; 59: 154—158.
70. Park NH, Sapp JP, Herbosa EG. Oral cancer induced in hamsters
with herpes-simplex infection and simulated snuff dipping. Oral
Surg Oral Med Oral Pathol 1986; 62: 164—168.
71. Proposal for a Directive of the European Parliament and of the
Council on the approximation of the laws, regulations and administrative
provisions of the Member States concerning the manufacture, presentation
and sale of tobacco products. (COM (1999) 594-C5-0016/2000—1999/0244(COD))
72. Ramström LM. Snuset som hälsorisk – ny syn på
gammal produkt. Socialmedicinsk Tidskrift 1989; 2—3: 78—84.
73. Rimpelä A, Karvonen S, Pohjanpää K. Nuorison
nuuskan- ja tupakankäyttö — tietoja nuorten terveystapatutkimuksesta
vuosilta 1977—1993. Suomen Hammaslääkäril 1994;
12: 651—653.
74. Rimpelä A, Vikat A, Rimpelä M, Lintonen T, Ahlström
S, Huhtala H. Nuorten terveystapatutkimus 1999. Tupakointi ja päihteiden
käytön muutokset. Tampereen yliopiston terveystieteen
laitos, Stakes. Aiheita 18/1999, Helsinki 1999.
75. Robertson PB, Walsh MM, Greene JC. Oral effects of smokeless
tobacco use by professional baseball players. Adv Dent Res 1997:
11: 307—312.
76. Robertson PB, Walsh MM, Greene JC, Ernster V, Grady D, Hauck
W. Periodontal effects associated with the use of smokeless tobacco.
J Periodontol 1990; 61: 438—443.
77. Rodu B. An alternative approach to smoking control. Am J Med
Sci 1994: 308: 32—34.
78. Samuelsson C. Medicinska konsekvenser av polonium i snus. Läkartidningen
1989; 86: 2290—2291.
79. Sawaf MH, Ouhayoun JP, Forest N. Cytokeratin profiles in oral
epithelia: A review and a new classification. J Biol Buccale 1991,
19: 197—198.
80. Schildt EB, Eriksson M, Hardell L, Magnuson A. Oral snuff, smoking
habits and alcohol consumption in relation to oral cancer in a Swedish
case control study. In J Cancer 1998; 77: 341—346.
81. Shapiro S, Olson DL, Chellemi SJ. The association between smoking
and aphthous ulcers. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1970; 30: 624—630.
82. Shklar G, Niukian K, Hassan M, Herbosa EG. Effects of smokeless
tobacco and snuff on oral mucosa of experimental animals. J Oral
Maxillofac Surg 1985; 43: 1985
83. Smoking Cessation. Clinical Practice guideline. U.S Department
of Health and Human Services. Public Health Service, Agency for
Health Care Policy and Research, Centers for Disease Control and
Prevention. AHCPR Publication No. 96—0692.
84. Ström E. Snus — en översikt. Den Norske Tannlegeforeningens
tidende 1998: 108: 4—8.
85. Swedish Match Division Snus. Om snus (CD). Göteborg, 1999.
86. Syrjänen S, Syrjänen K, Happonen RP. Human papillomavirus
(HPV) DNA sequences in oral precancerous lesions and squamous cell
carcinoma demonstrated by in situ hybridization. J Oral Pathol 1988;
17: 273—278.
87. Ten Pas WS. Smokeless tobacco (letters to the editor). Oral
Surg Oral Med Oral Pathol 1996; 81: 376—377.
88. Theilig C, Bernd A, Ramirez-Bosca A, Görmar FF, Bereiter-Hahn
J, Keller-Stanislawski B, Sewell AC, Rietbrock N, Holzmann H. Reactions
of human keratinocytes in vitro after application of nicotine. Skin
Pharmacol 1994; 7: 307—315.
89. Tipton DA, Dabbous MK. Effects of nicotine on proliferation
and extracellular matrix production of human gingival fibroblasts
in vitro. J Periodontol 1995; 66: 1056—1064.
90. Tobacco effects in the mouth. A National Cancer Institute and
National Institute of Dental Research Guide for Health Professionals.
U.S Department of Health and Human Services. Public Health Service,
National Institutes of Health. NIH publication No:96—3330.
91. Tobacco use and the periodontal patient. (Position paper). J
Periodontol 1999; 70: 1419—1427.
92. Tomar SL, Henningfield JE. Additional evidence implicating moist
snuff as a potent carcinogen. J Natl Cancer Inst 1995; 87: 1822—1824.
93. United Nations (UN) 1998. Social and Economical aspects of reduction
of tobacco smoking by use of alternative nicotine delivery systems
(ANDS). Summary report of a round table discussion organized by
the UN Focal Point on Tobacco or Health in collaboration with the
International Council on Alcohol and Addictions (ICAA) and the European
Medical Association on Smoking or Health (EMASH), Geneva, Palais
des Nations, pp22—24, September 1997. United Nations.
94. Vaidya MM, Borges AM, Pradhan SA, Bhisey AN. Cytokeratin expression
in squamous cell carcinomas of the tongue and alveolar mucosa. Eur
J Cancer B Oral Oncol 1996; 32: 333—336.
95. Vigneswaran N, Dent M, Tilashalski K, Rodu B, Cole P. Tobacco
use and cancer: A reappraisal. Oral Surg Oral Med Pathol Oral Radiol
Endod 1995; 80: 178—182.
96. Walsh PM, Epstein JB. The oral effects of smokeless tobacco.
J Can Dent Assoc 2000; 66: 22—25.
97. Wedenberg C, Jönsson A, Hirsch JM. Assessment of p53 and
Ki-67 in snuff-induced lesions. Br J Oral Maxillofac Surg 1996;
34: 409—413.
98. Wight AJ, Ogden GR. Possible mechanisms by which alcohol may
influence the development of oral cancer — a review. Oral Oncol
1998; 34: 441—447.
99. Winn DM, Blot WJ, Shy CM, Pickle LW, Toledo A, Fraumeni JF.
Snuff dipping and oral cancer among women in the southern United
States. N Engl J Med 1981; 304: 745—749..
100. Winn DM. Epidemiology of cancer and other systemic effects
associated with the use of smokeless tobacco. Adv Dent Res 1997:11(3):
313—321.
101. Wood MW, Medina JE, Thompson GC, Houck JR, Min KW. Accumulation
of the p53 tumor-suppressor gene product in oral leukoplakia. Otolaryngol
Head Neck Surg 1994; 111: 758—763.
102. World Health Organization (WHO). Smokeless tobacco control:
a report of a WHO study group. WHO Tech Rep Ser 1988, no.733.
103. Wynder EL, Hoffmann D. Tobacco and Tobacco smoke: studies in
experimental carcinogenesis. New York. Academic Press 1967.
Kirjoittaja
Marina Merne
HLL, suupatologian assistentti
Suupatologian ja radiologian osasto
Hammaslääketieteen laitos, Turun yliopisto
Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku
|
|